Besvär är till för att botas.
Eller lindras.

Det finns många olika åkommor och besvär som kan drabba fötterna. En del av problemen kan du ta hand om själv medan andra behöver medicinsk behandling. I många fall kan byte av skor samt rätt inlägg och avlastningar göra stor skillnad. Hör gärna av dig så berättar jag mer!

FOTSVAMP

Symptom

Första tecknet på fotsvamp är klåda, oftast mellan de mindre tårna. Huden blir uppluckrad, kanske lite vitaktig och börjar efter ett tag ofta att spricka och flagna av. Fotsvamp är smittsamt. Strumpor och skor samt fuktiga och våta miljöer är vanliga smittkällor.

Behandling

Torka fötterna noggrant när du har duschat och badat – och då särskilt noga mellan tårna. Byt ofta strumpor och tvätta dem i 60 grader. Det finns receptfria salvor mot fotsvamp på apoteken som är bra och effektiva.

NAGELSVAMP

Symptom

Nageln blir förtjockad och missfärgad. Nagelsvamp förväxlas ofta med tryckskador och psoriasis. För att med säkerhet kunna fastställa att det rör sig om nagelsvamp krävs ett läkarbesök och en svampodling.

Behandling

Kom till mig så avlägsnar jag så mycket som möjligt av svampangreppet, bland annat genom att slipa ner nageln. På apoteket finns det både receptbelagda och receptfria läkemedel. Det tar ofta lång tid och tålmodig behandling för att helt bli av med nagelsvamp.

VÅRTOR

Symptom

Vårtor är ett virus och kan dyka upp både på händerna och fötterna. Vårtorna har ofta en blekare färg än huden runt omkring och kan ha svarta prickar i mitten. Om vårtan uppkommer på trampdynan eller hälen kan det bli smärtsamt att gå på den.

Behandling

Jag avlägsnar så mycket som möjligt av vårtan innan jag behandlar den med lapis. Det krävs ofta mer än en behandling för att helt bli kvitt en vårta.

LIKTORNAR

Symptom

En liktorn är en förhårdnad som kan liknas vid en tagg och går ner på djupet. Liktornar uppstår till exempel när tår ligger tätt och skaver mot varandra, när foten utsätts för tryck, när vi felbelastar foten eller råkar trampa på något som skadar foten på ett visst sätt. En del har mycket ont av sina liktornar medan andra inte känner av dem alls.

Behandling

Jag skär helt enkelt bort liktornen och slipar så att området blir helt slätt och lent. Tyvärr kommer många liktornar tillbaka och måste behandlas igen ifall de är smärtsamma och orsakar problem.

NAGELTRÅNG

Symptom

Nageltrång uppstår när kanten eller hörnet av nageln växer ner och skär in i huden. Tån blir ofta röd, svullen och öm. Oftast är det stortån som drabbas.

Behandling

Jag tvättar nageltrånget, rensar upp och avlägsnar den nagelbit som ger problem. Sedan lägger jag om tån med antiseptiskt medel och förband.

HÄLSPRICKOR

Symptom

Spruckna hälar är ett vanligt problem. Torr hud vid hälkanten kan resultera i djupa och ofta smärtsamma sprickor.

Behandling

Den torra hälen kan du själv behandla genom att fila och smörja. När sprickorna är ett faktum är det dock svårt att åtgärda på egen hand. Jag skär bort de torra kanterna och slipar och filar så att hälarna blir jämna och fina. Sedan smörjer jag in dem. Just insmörjningen är A och O för att förhindra att hälsprickor uppstår och återkommer.

Copyright © 2021, Fotfixaren. Alla rättigheter reserverade.